Karin Tyrberg

Restaurangprogrammet har förberett mig väl inför en karriär i köket.

Naturturismutbildningar

Utbildningsanordnare

Älvdalens Utbildningscentrum
Samtliga inriktningar (riksrekrytering)

Natur- och äventyrsguide, Laxfiskeguide, Jakt- och fiskeguide och Företagande inom naturturism är de naturturismutbildningar som Besöksnäringscollege erbjuder. Naturturismutbildningarna ges som en profil på det nationella gymnasieprogrammet naturbruk med inriktningen skog. Utbildningar leder till arbete som naturguide men kan också leda till vidare studier på yrkeshögskola.

Företagande inom naturturism

Utbildningen som öppnar dörrar till att sälja upplevelser eller starta företag!

Utbildningens kärna är att du får lära dig att marknadsföra, sälja och driva företag. Inledningsvis ger vi dig grunderna i friluftsteknik/fiskemetoder. Du får en bred grund som gör dig mångsidig och anställningabar under flera säsonger. I företagsform får du praktisk användning av dina kunskaper och färdigheter inom friluftsliv och aktivitetsturism.


Jakt- och fiskeguide

Guideutbildningen för dig som vill ha vildmarken som arbetsplats!

Utbildningen jakt- och fiskeguide är till för dig som vill jobba med upplevelser i fjällen och skogslandet. I utbildningen ingår bl.a. toppfågeljakt, ripjakt, älgjakt och fiske efter öring, röding och harr i fjällen. Jägarexamen, skoterkort och motorsågskörkort A och B ingår också i utbildningen.

Inledningsvis ger vi dig grunderna i friluftsteknik och olika fiskemetoder. Därefter får du en bred grund som gör dig mångsidig och anställningsbar under flera säsonger. Du får lära dig hur en proffsig guide arbetar med gäster i vildmarken. I kurserna biologi och fiskevård skapar vi förståelsen för hur naturen på ett hållbart sätt kan användas som resurs. Utbildningen innehåller många praktiska övningar och resor där du utvecklar dina färdigheter inom jakt och fiske.

Laxfiskeguide

Den smarta vägen för dig som vill arbeta med verkligt exklusivt fiske!

Utbildningen till laxfiskeguide är specialiserad mot flugfiske. I den kommer du att bli en duktig kastare med tvåhands flugspö och ha goda kunskaper om fiskeutrustning och flugbindning. Du kommer att få träna på praktiskt laxfiske på flera resor till välkända älvar. Du får utbildning i service med målet att dina gäster alltid blir nöjda. Du kommer alltså att erhålla de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna arbeta som professionell fiskeguide.

Natur- och äventyrsguide

Den ultimata guideutbildningen för dig som vill jobba med äventyr!

Utbildningen natur- och äventyrsguide är till för dig som vill jobba med upplevelser i fjällen, i skogen och i vatten. I utbildningen ingår bl.a. toppturer, skidåkning, forsränning, kajak, kanadensare och klättring. Du har möjlighet till SLAO skidinstruktör steg 1 och 2 och även SLAO lavin steg 0 och 1. Du får en bred grund som gör dig mångsidig och anställningsbar under flera säsonger. Du får lära dig hur en proffsig äventyrsguide arbetar med gäster.
 

Söka utbildning

Gymnasiet

Ansökan lämnas till din studievägledare eller görs via internet. Om ansökan görs via internet kommer du att få inloggningsuppgifter.

Yrkeshögskola/Kvalificerad yrkesutbildning

Ansökan görs på en blankett som du får från utbildningsannordnaren.

Högskola

Ansökan görs via hemsidan www.studera.nu

Webbaserade kurser

Det finns många webbaserade kurser tillgängliga gratis ute på internet.

Flera av utbildningarna ger ett intyg efter avklarad utbildning.

Klicka här för att komma till listan med webbaserade kurser.

Samverkande företag/partners