Karin Tyrberg

Restaurangprogrammet har förberett mig väl inför en karriär i köket.

Gymnasiet

Besöknäringscolleges gymnasieutbildningar finns inom områdena Handel och service, Lärlingsutbildning, Hotell och turism, Restaurang och livsmedel, Naturturism, Fjällturism och Alpint Snowboard.

Handel och service

Handel och service är en inriktning på handels- och administrationsprogrammet. Programmet förbereder dig för yrken så som försäljare eller inköpare inom fack- eller dagligvaruhandeln, arbete inom partihandel, på reklambyrå eller med exponering av varor i butik. Det finns också möjligheter att studera vidare vid detaljhandelshögskolan i Norrtälje (kräver speciell behörighet). Det finns även andra utbildningar, både högskoleutbildningar och kvalificerad yrkesutbildning (YH-utbildning) för den som vill studera vidare.

Läs mer om Handel och service

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildningen passar dig som tycker om att jobba praktiskt. Mer än hälften av utbildningen utförs ute på olika arbetsplatser. Lärlingsutbildningen är sig inget eget program utan ett sätt att läsa olika gymnasieprogram.

Inriktningar
Hantverksprogrammet (flera olika yrken)
Handels- och administrationsprogrammet
Hotell- o restaurangprogrammet (kock)
Industriprogrammet (inredningssnickare)

Läs mer om lärlingsutbildning

Restaurang- och livsmedel

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik.

Inriktningar
Bageri och konditori
Färskvaror, delikatesser och catering
Kök och servering
Kött och chark (riksrekrytering)

Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hotell och turism

Hotell- och turismprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Inriktningar
Hotell och konferens
Turism och resor

Läs mer om hotell- och turismprogrammet.

Naturturism

Naturturismutbildningarna ges som en profil på det nationella gymnasieprogrammet naturbruk med inriktningen skog. Utbildningar leder till arbete som naturguide men kan också leda till vidare studier på yrkeshögskola.

Inriktningar
Natur- och äventyrsguide
Laxfiskeguide
Jakt- och fiskeguide
Företagande inom naturturism

Läs mer om Naturturismutbildningarna och dess inriktningar

 

Fjällturism

Utbildningen är en profilering av det nationella gymnasieprogrammet barn- och fritid med inriktningen fritid och hälsa. Efter utbildningen kommer du att vara anställningsbar inom den breda turismbranschen, en bransch med många både stora och små företag, en bransch där det oftast inte räcker med att specialisera sig på en sak. Detta är något utbildningen tar hänsyn till och ger en bred grund för att kunna ta sig an flertalet spännande arbeten!

Inriktningar
Aktivitetsledarskap

Läs mer om Fjällturismutbildningen

Riksidrottsgymnasiet - Alpint snowboard

Du som är intresserad av skidor alpint och snowboard får här utvecklas moraliskt och etiskt, uppnå bra studieresultat samt goda förutsättningar för att nå Sverige- och världselit.

Läs mer om Riksidrottsgymnasiet – Alpint Snowboard
 

Söka utbildning

Gymnasiet

Ansökan lämnas till din studievägledare eller görs via internet. Om ansökan görs via internet kommer du att få inloggningsuppgifter.

Yrkeshögskola/Kvalificerad yrkesutbildning

Ansökan görs på en blankett som du får från utbildningsannordnaren.

Högskola

Ansökan görs via hemsidan www.studera.nu

Webbaserade kurser

Det finns många webbaserade kurser tillgängliga gratis ute på internet.

Flera av utbildningarna ger ett intyg efter avklarad utbildning.

Klicka här för att komma till listan med webbaserade kurser.

Samverkande företag/partners